21626
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21626,theme-stockholm,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,qode-elegant-product-list,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Title Image

Shrinrin-yoku

Shinrin-Yoku, forest bathing, natuurbeleving

Shinrin-Yoku is Japans: ‘Shinrin’ betekent Bos en ‘Yoku’ staat voor Bad. De Nederlandse vertaling is ‘bosbaden‘. Het wordt ook wel natuurbeleving, forest bathingbostherapie of natuurtherapie genoemd, vanwege de helende eigenschappen van het bos. Bij bosbaden neem je niet letterlijk een bad in het bos, maar je neemt het bos in je op via al je zintuigen. Je dompelt je als het ware onder in de natuur. Je voelt je daarna heerlijk ontspannen. Méér dan voordat je het bos in ging.

 

Bosbaden is gezond

Een wandeling in het bos heeft direct een positieve invloed op je gezondheid. Daar kan geen ander medicijn tegenop. In deze tijden van stress kan een bosbad van twee uur je al helpen je los te maken van technologie en om jezelf af te remmen. Eén bosuitstapje per maand is al goed om je immuunsysteem te verbeteren. Hoe vaker hoe beter. Bomen doen ontzettend veel voor je. Bomen hebben ons niet nodig, maar wij hebben wél de bomen nodig.

 

Uit onderzoeken blijkt dat bosbaden je:

 • energie geeft
 • stress en zorgen verlicht en depressie verhelpt
 • gezondheid van hart en bloedvaten en stofwisseling verbetert
 • ‘Natural Killer’ cellen vermeerdert, wat helpt tegen kanker
 • concentratie, geheugen en immuunsysteem verbetert
 • bloeddruk en bloedsuikerspiegel verlaagt
 • pijngrens verlegt
 • helpt afvallen

Daarnaast helpt het je:

 • ontspannen en opfrissen
 • bij het slapen
 • je humeur verbeteren en je jonger en rijker te voelen
 • helderder, positiever te denken en minder te piekeren
 • je creativiteit en probleemoplossend vermogen te verhogen met 50%
 • aardiger, vrijgeviger, vriendelijker, behulpzamer, liefdevoller en dankbaarder te zijn
 • meer dan met korte termijn geluksoppeppers of anti-depressiva

Bron: Shinrin-Yoku. De kunst en wetenschap van het bosbaden. Hoe bomen je kunnen helpen gezond en gelukkig te worden, Dr. Qing Li, 2018

 

Bosbaden verbindt mens en natuur

Shinrin-Yoku werkt als een brug tussen mens en natuur. Ons ritme is oorspronkelijk hetzelfde als dat van de natuur. Samen met de natuur help ik je weer terug te komen in je natuurlijke ritme. Tussen de bomen kunnen we als het ware ontladen. Ons zenuwstelsel kan zich resetten, ons lichaam en geest kunnen terugkeren naar hoe ze zouden moeten zijn. Ontspannen.

 

Zet je zintuigen open 

Betreedt het bos. Laat je focus los, laat alles even achter. Je hoeft niets. Vertraag je tempo. Jij leert al je zintuigen bewust inzetten en je weer te verbinden met de natuur en daardoor met jezelf en de mensen om je heen. Verstil, kijk, luister, ruik, proef, verdiep, ervaar en verwonder je. Wees gewoon jezelf en geniet van wat je onderweg tegenkomt. Voel vooral. Stel je open. Kijk wat er boven komt. Simpelweg ervaren wat er is geeft je rust in je hoofd en in je lijf.

bosdbadwandeling

De natuur is de therapeut, Mariëlle de gids

De natuur is de therapeut en de aangever. Ze reikt ons veel tools aan om te helpen. Ik ben de gids, de vertaler en toon je de aanwijzigingen tijdens de bosbadwandelingen. Daarnaast reik ik voorbeelden, oefeningen en creatieve opdrachten aan. Er kan er van alles gebeuren. Ik kan dat duiden. Jij kunt inzichten krijgen. Boven alles is het fijn dat je weer helemaal tot rust komt. Een soort thuiskomen bij jezelf. Een natuurlijk cadeautje voor jezelf.

 

Op eigen wijze

Het bos zit vol symboliek, geluid en materialen. Deze gebruik ik tijdens de Shinrin-Yoku sessies. Daarbij verweef ik aspecten uit mindfulness, de Bach bloesem remedies, aromatherapie en andere bronnen van de natuurgeneeskunde. Ik deel met liefde mijn kennis met je en laat je ervaren wat het bos voor je kan doen.

 

Praktische oefeningen

We doen eenvoudige, praktische en creatieve oefeningen. Het maakt hiervoor niet uit hoe fit je bent, bosbaden (Shinrin-Yoku) is geschikt voor elke conditie. Je loopt maximaal zo’n 2,5 kilometer.

 

Bosbaden is elke keer anders

Elke wandeling is weer anders. Ook loop je heel anders dan je normaal gesproken doet. Je ziet dingen waar je tijdens gewone boswandelingen vaak aan voorbij gaat.

 

Bosbaden kan in elk seizoen

Bosbaden kun je eigenlijk bijna altijd. Elk seizoen heeft zijn charme. Alleen bij erg slecht weer verplaatsen we de wandeling. In het voorjaar, ‘s zomers en op mooie herfstdagen schoppen we onze schoenen uit en lopen we met onze blote voeten in het gras, zand of bladeren.

 

Themawandelingen

Aan het begin van elk seizoen organiseer ik een themawandeling. Hier kun je een strippenkaart voor aanschaffen. Hou de agenda in de gaten voor bosbaden in verschillende thema’s.

 

Tijd: 2,5 uur
Kosten: € 35,- p.p. voor 2,5 uur inclusief btw, koffie/thee en biologisch lekkers.
Locaties: meestal in het bos van Heemskerk, Castricum, Bakkum, Egmond, Heiloo, Twiske, de Amsterdamse Waterleidingduinen of NP Zuid-Kennemerland. Andere locaties kunnen ook. Bosbaden kan overal, zelfs in een park of grote tuin.
Aantal deelnemers: minimaal 4 en maximaal 10 per groep. Groepen op aanvraag. Bij 20 personen of meer splitsen we de groep en gaat er een tweede gids mee. Maatwerk is mogelijk.

Heb je zin in een bosbadwandeling? Laten we gaan!

Agenda

Ga je liever alleen met Mariëlle mee? Dat kan, al geldt hiervoor wel een ander tarief. Misschien is natuurcoaching dan meer iets voor jou.

Contact