589
post-template-default,single,single-post,postid-589,single-format-standard,theme-stockholm,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,qode-elegant-product-list,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Re-integreren na overspannenheid (4/4)

grafisch

Re-integreren na overspannenheid (4/4)

Back to work

Als je weer gaat werken
Het moment komt dat je weer moet werken. Re-integreren. Een bedrijfsarts dringt hier na een paar maanden al snel op aan. Werk mee met de arbo-arts, want lang thuis blijven komt je positie niet ten goede, en je wilt niet ontslagen worden. Maar blijf wel bij jezelf.

Als je werk het probleem is
Is je werk juist het probleem, dan is het nu tijd om de koe bij de hoorns te vatten. Haal je hoofd uit het zand. Wat wil jij, echt? Blijven en er het beste van maken? Of zoeken naar iets wat beter bij jou past?

Denken & Voelen
Een oefening: Zet voor- en nadelen van je huidige werk op een rij. Scoor die dan met plussen en minnen. Weeg ze af. Wat valt je op?
+ en -

Mediteren
Voel vooral wat er bij je opkomt. Mediteer hier een paar dagen op. Ga zitten. Doe niet te veel je best. Volg je ademhaling. Diep in en iets dieper uit. Laat je gedachten los. Focus op je ademhaling als je merkt dat je bent afgeleid door een gedachte. Voel. Schrijf je ervaringen op en lees ze na. Alle antwoorden zitten in al in jezelf. Leer dus communiceren met jezelf.

Citaat over mediteren van David Lynch

De gouden ketens
Goed communiceren, met jezelf en anderen, is niet het enige aandachtspunt. Soms zit je gewoon vast. Heb je geen doorgroeimogelijkheden, geen collega’s waar je een klik mee hebt, of zijn jouw sterkte punten niet de kwaliteiten die jouw organisatie nodig heeft. Als je al langer niet meer senang voelt moet je daar iets mee. Voordat je wegkwijnt. Dat zou zonde van jouw kwaliteiten. Dan is het tijd voor iets anders. En dat vraagt moed. Gooi die gouden ketens af, volg je passie. Geld en goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet het belangrijkste. En de zekerheid van een vast contract geldt tegenwoordig tot aan de deur. Afscheid nemen van iets kan ruimte scheppen voor iets anders. Maar doe niets overhaast. Alles heeft zijn tijd.
Gouden ketenen

De kachel moet wel blijven roken
Als je het financieel niet aandurft om afscheid te nemen van je huidige baan kun je kijken wat er wel mogelijk is. Bijvoorbeeld een dag minder werken en daarmee tijd creëren voor iets waar je energie van krijgt. Of onderzoeken wat dat is. Dat doet me denken aan het verhaal van de talenten uit de Bijbel.

Het kruimelpad
Je kunt ook het kruimelpad volgen, zoals Kleinduimpje. Het ene steentje leidt naar het andere. Stapje voor stapje kom je verder. Op weg naar de vrijheid en naar jezelf. In een omgeving die bij jou past.

Waar je ook gaat, daar ben je
Realiseer je wel dat er overal wel wat is. Hier haal je wat, daar laat je wat. En bedenk: waar je ook gaat, daar ben je, zoals Jon Kabat Zinn zo treffend opmerkt in zijn gelijknamige boek. Je neemt jezelf altijd mee. Als je weet wat je sterke en minder sterkte punten zijn, je belemmerende gedachten en allergieën, kun je daar rekening mee houden. Nu is een mooi moment om daarmee te oefenen.
Who looks inside awakens - Carl Jung

Rustig opbouwen
Begin rustig als je weer aan het werk gaat, bouw langzaam op. Begin bijvoorbeeld drie dagdelen, om de dag en verspreid over de week. Simpele klusjes, zoals opruimen. Dat geeft letterlijk en figuurlijk ook ruimte. Na twee weken kijk je of dat goed gaat, qua energielevel en balans. Dan bouw je verder uit; per week een uur erbij. Na een maand heb je weer een gesprek met je arbo-arts om te evalueren hoe het gaat.

Minder koffie, meer (kruiden)thee
En als je dan weer regelmatig voor de koffieautomaat staat, laat dan de koffie wat vaker staan en neem meer kruidenthee. Goede kruidenthee kan je helpen. Suggesties:

  • Sint Janskruid; versterkt de zenuwen.
  • Citroengras; bevat magnesium, wat helpt tegen depressieve gevoelens.
  • Citroenmelisse; helpt bij nerveuze onrust en angst.
  • Rooibos; bevat vitamine C, magnesium en zink, wat lichte depressies tegengaat.


Bach bloesem remedies
Ook de druppels van de Bach bloesem remedies kunnen je helpen. Deze kunnen je ondersteunen in het omgaan met de emoties die je in je dagelijkse omgang met mensen en omstandigheden ervaart. Ik kan een persoonlijke mix voor je maken die je verspreid over de dag in je koffie, thee of water kan doen. Als je hierover meer wilt weten vertel ik je er graag meer over.

1 Comment
  • balletpakjes

    10 mei 2019 om 19:05

    Zeer goede informatie in deze blog, ik wou dat ik dit eerder had gezien.