22689
post-template-default,single,single-post,postid-22689,single-format-standard,theme-stockholm,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,qode-elegant-product-list,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Run op therapie na verdwenen reukzin

Reukzin verdwenen? Run op reuktherapie

Run op therapie na verdwenen reukzin

Is je reukzin verdwenen? Een klein jaar na de Corona-uitbraak heeft twee-derde van alle mensen die Corona had last van geurverlies. Hun reukzin is verdwenen of in de war. Reuktherapie kan helpen als een soort fysiotherapie voor de neus.

 

Reukzin kwijt

Plotseling de geur van je kind kwijt zijn, de dennengeur in het bos niet meer ruiken, of de odeur van je eigen oksels of zweetsokken. Dat is heel vreemd. Ongeveer twee-derde van alle mensen dat besmet raakt met het virus krijgt problemen met smaak en reuk. ‘Het gaat om heel veel Nederlanders, maar een exact cijfer is niet bekend’, aldus Dick Kooper, kno-arts van het Delftse Reinier de Graaf-ziekenhuis.

Shock

Wat het Corona-virus exact doet met het reukorgaan is onderwerp van internationale studies. ‘Meestal gaat het verlies van reuk heel plotseling. Als men nog wel iets ruikt, is vaak de kwaliteit van de reuk verstoord. Bekende geuren lijken ineens heel anders te ruiken’, zegt Kooper. Dat is heftig. Mensen raken in shock.

Reukzin anders dan bij verkoudheid

Ook het gewone verkoudheidsvirus kan je reukzin verwarren. Je neusslijmvlies zwelt dan en je neus raakt verstopt. Bij het Corona-virus gebeurt er iets anders.

Hersenen in de war

Hoog in de neus, in het reukeptiheel, beïnvloedt het virus receptoren van bepaalde cellen. Die cellen gaan kapot. De hersenen raken dan in de war. Gelukkig kunnen de cellen in de neus zich vernieuwen, net als bijvoorbeeld huidcellen die beschadigde huid herstellen als je een wondje hebt.

Er is hoop

Er is dus hoop als je je reukvermogen kwijt bent geraakt. Het kan alleen wel een hele tijd duren. Of en hoe je je reuk terugkrijgt, verschilt per persoon. De Patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis en kno-artsen raden reuktherapie aan. Een Duitse wetenschapper bedacht de therapie.

Zintuigen trainen

Dit sluit aan op het werk dat Mariëlle doet. Zij richt zich met natuurgeneeskunde op alle zintuigen: naast gehoor, zicht, smaak, gevoel en verbinding (het zesde zintuig) ook reuk. Dit oudste zintuig heeft veel invloed op je hele gevoel van welbevinden. Aromatherapie is niet voor niets al heel oud. Het is een onderdeel van natuurgeneeskunde en het wordt vaak gebruikt.

Reuk voor overleven

Zo is in de natuur reuk voor dieren – maar ook voor mensen – heel belangrijk bij het overleven. Het waarschuwt je bijvoorbeeld voor gevaar. Denk aan een dampende leeuw in het struikgewas of aan een gaslucht die kan wijzen op een gevaarlijk gaslek.

Hoe werkt het?

Je krijgt een set met vier flesjes. De flesjes bevatten stevige geuren, zoals kruidnagel of kaneel. Door daar verspreid over de dag en avond regelmatig aan te ruiken, train je je hersenen om die geur weer als die geur te herkennen.

Tweede zintuig

Door tegelijkertijd ook naar een afbeelding van die plant, bloem, boom of dat kruid te kijken, zet je een tweede zintuig in om het effect te versterken. Je wéét dan wat je gaat ruiken. Je roept een associatie op.

Geurherinnering

Zo probeer je je geurherinnering aan te spreken. Die herinnering ligt in je cellen opgeslagen. Je lichaam kan die oproepen. Zo start je je hersenen als het ware weer opnieuw op. Maar, zoals gezegd, daar kan enige tijd overheen gaan.

Hoelang kan het duren?

Naar verwachting ben je zeker drie maanden bezig, waarschijnlijk langer. Herhalen, herhalen, herhalen, daar ligt de kracht. Net als met sporten word je alleen beter in iets door te trainen. Alleen zo bereik je resultaat.

Andere set

Na een paar maanden ga je verder met een andere set geuren. Die zet je op verschillende plaatsen in huis waar je veel komt. Dan zie je ze en denk je eraan om er even aan te ruiken. De aanhouder wint.

Vieze ‘Corona-geur’

Uiteindelijk hoop je, hoe vreemd dat ook klinkt, een putlucht of een geur van verbrand plastic te ruiken. Die vieze geur staat inmiddels bekend als de ‘Corona-geur. Volgens een aantal ervaringsdeskundigen luidt dat het begin van het herstel in…

Reukzin terug na verdwijnen

Wil jij ook met geuren aan de slag om je reukvermogen terug te krijgen? Mariëlle helpt je bij het samenstellen van de flesjes met essentiële oliën.

 

Aanbieding

Ontvang de eerste vier flesjes voor € 85,- in plaats van € 125,-.

Gratis verzending

Bestel nu

 


 

Bron:
  • ‘Run op therapie voor reuk – hulp bij geurverlies door corona’, Edwin Timmer, Noordhollands Dagblad, editie Zaanstreek, 20 januari 2021, pagina 15.

 

Meer lezen: