22637
post-template-default,single,single-post,postid-22637,single-format-quote,theme-stockholm,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,qode-elegant-product-list,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Vincent Bijlo over wandelen in het bos

'Een bos heeft altijd een goede sound, elke keer anders' — Vincent Bijlo over wandelen in het bos

‘Veel zienden zijn erg gefocust op het zien. De samenleving wordt steeds beeldender, met al die borden en schermpjes. Die eisen steeds maar aandacht op, zo veel dat je met zienden soms geen gesprek meer kan voeren. Toch is het zicht maar één van de vijf zintuigen. Eigenlijk dus een beetje sneu.

Ik liep een keer met een journalist. Die vond het erg dat ik een boom niet zag. Maar zelf rook hij een uur in de wind naar aftershave en rook dus niets.

De neus wordt onderschat. Elke plek heeft zijn eigen geur. De reuk is het basiszintuig. Dat komt doordat het reukcentrum in een oude hersenlaag ligt. De reuk is ons oudste zintuig.

Het is een landschap van sferen waar ik in wandel. Elk landschap heeft z’n eigen sound. Een geheel van geluiden, geuren, vochtigheid, temperatuur. Een bos heeft altijd een goede sound, en elke keer anders. Daarom hou ik zo van bossen.’

Vincent Bijlo, cabaretier, schrijver en blind

Wandeltips van Vincent:

  • De Kaapse bossen, met de Helenaheuvel
  • De Kromme Rijn – het jaagpad heeft een heel mooie sound
  • Amelisweerd

 

Dit citaat is een onderdeel uit een interview met Vincent Bijlo in de Kampioen van de ANWB, november 2020.

links paddenstoel rechts wandelaar