401
post-template-default,single,single-post,postid-401,single-format-standard,theme-stockholm,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,qode-elegant-product-list,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ik heb het (Noorder)licht gezien!

grafisch

Ik heb het (Noorder)licht gezien!

Noorderlicht
Het is bijna niet voor te stellen nu ik hier in een jurkje en op blote voeten achter mijn scherm zit, maar ruim een maand geleden zwierf ik nog rond op IJsland. Gekleed in een dikke trui en een knalrode overall op een walvistocht over woelige baren. In goed gezelschap van mijn reisgenoten-sinds-20-jaar, studiegenoten die elkaar min of meer toevallig vonden tijdens een studietrip in Praag. Hoe een verblijf in een duister, dubieus Oost-Europees onderkomen kan leiden tot een hechte vriendschap… maar dat is een ander verhaal, een andere reis.

Voorjaar in Reykjavik
Dit jaar ging de tocht naar Reykjavik. Elk voorjaar gaan we naar een andere grote stad voor een stedentrip van een dag of vier. We laten de mannen en kinderen alles een paar dagen zelf uitzoeken. Uiteraard niet zonder de was weggewerkt te hebben, de koelkast gevuld en de nodige briefjes achtergelaten te hebben. Vier dagen per jaar, dat moet toch kunnen. Het zijn dan ook vier dagen waarin we even helemaal onze accu kunnen opladen en helemaal zelf kunnen doen waar wij vrouwen zin in hebben. Alleen dat al is heerlijk, nog ongeacht de bestemming.

Goed voorbereid
Ik geef toe, vaak wordt er geshopt tijdens onze uitjes. Af en toe pakken we een museum. Zo niet dit jaar. Dit keer waren we flink voorbereid. We hadden maar een paar dagen en er is véél te zien en te doen op IJsland.

No shopping
In Reykjavik laat je flink winkelen wel uit je hoofd. Ten eerste is het er hartstikke duur. Ten tweede zijn er niet veel winkels en al helemaal geen grote ketens. Nog niet althans. Maar dat gaat vast komen, want IJsland en Reykjavik in het bijzonder als de hoofdstad, ontwikkelt zich snel. Dat heeft voordelen. Maar … ‘elk voordeel heeft zijn nadeel’, zou wijlen Johan Cruijff zeggen. En gelijk heeft ‘ie.

Meet me, don ‘t eat me
Enerzijds is het goed dat er steeds meer toeristen naar IJsland komen. Dat betekent bijvoorbeeld dat de walvisjagers minder zullen uitvaren omdat de walvissen belangrijker zijn als toeristische attractie dan als ingrediënt voor een maaltijd. ‘Meet me, don ‘t eat me!’ is dan ook een leus die ons bijzonder aansprak. Wij boycotten de restaurants die puffin (papegaaiduikers) of mink whale (dwergvinvis) op het menu hadden staan. Ik zie die dieren liever in het echt.
Walvis gespot!

Sportieve types
Anderzijds vind ik het jammer dat er meer, en waarschijnlijk een ander soort, toeristen komt. Nu vind je voornamelijk nog sportieve, avontuurlijke types op IJsland. In dito kleding. Weinig tot geen uiterlijke schijn, geen hakjes te zien (want onpraktisch en koud) op straat. Waarom zou je ook.

Anti-zeeziek pilletje
Walvissen spotten doe je in een overall en met een warme muts op je knar. Je bent al blij als je niet kotsend over de reling hangt. Ik heb zo een paar mensen voorovergebogen zien staan! En geloof me, sommige ongelukkigen hebben het hele schouwspel gemist. Ik denk ook niet dat ze er op dat moment enige interesse in hadden… Dus, tip, neem dat anti-zeeziek pilletje als het je aangeboden wordt!

De haven van Reykjavik

In de actiestand
Deze voorjaarstrip werd dus een bijzonder actieve. Voor het eerst bepaalden we precies wat we absoluut wilden zien en wat zou afvallen. We planden die activiteiten. Zo huurden we van tevoren online een auto, reserveerden we tickets voor een walvistrip en entreekaarten-met-korting voor de befaamde Blue Lagoon. En het kwam allemaal perfect uit.

Noorderlicht
Tijdens een boottocht met prachtig weer zagen we bultruggen, dwergvinvissen en witsnuitdolfijnen. Op de achtergrond daarbij steeds bergen met een laagje sneeuw. Diezelfde avond zagen we het Noorderlicht. Het danste voor ons en golfde als een lichtorgel door de hemel. Het werd zelfs even paars. Prachtig.

Pingvallir & Gullfoss-watervallen
Ook bijzonder mooi is het nationale park Pingvallir waar we de volgende dag doorheen reden. Filmisch. Je vind er onder andere de dubbele watervallen van Gullfoss. Magnifiek. Marc Marie Huijbregts noemt het zelfs in zijn show Florissant zijn ideale springplek. Hij heeft het waarschijnlijk ook met eigen ogen aanschouwd. Het is er inderdaad adembenemend.
Gullfoss dubbele waterval

Geisers
Zeg je IJsland, dan zeg je ook geisers. Het land is één grote vulkaan, wat dit bijzondere natuurverschijnsel oplevert. De Strokkurgeiser is ‘s lands beroemdste. Sinds de laatste vulkanische activiteiten is het alleen niet meer de hoogst spuitende. Dat is nu zijn buurman. Anyway, een must see.
Spuitende geiser

Bloody hot
Gloeiendheet water komt er op sommige plekken aan de oppervlakte. Om de 10 minuten, maar toch telkens onverwachts, spuit een fontein van heet water omhoog. De energie spuit er letterlijk van af. Een spectaculair schouwspel. Het water is helaas te heet om lekker in te zitten…
Geiserwater is bloedheet

Geothermisch zwembad
Er is een plek waar dat wél kan. Bijzonder weldadig is badderen en modderen in de geothermische Blue Lagoon. Helemaal als je huidproblemen hebt. Een IJslandse aanrader.
Melkwit water in de Blue Lagoon

IJslanders
IJslanders refereert niet alleen naar de stoere inlandse Vikingen van dit eiland. Paardenliefhebbers denken direct aan het populaire paardenras met de extra versnellingen (de tölt en de telgang). Deze lieve stoere paardjes zie je dan regelmatig in het landschap staan.
IJslanders

Puur geluk, of …?
Wat een bijzonder land. De schoonheid en veelzijdigheid van de natuur, ongelooflijk. Hoe uitzonderlijk was het dat wij in drie dagen al dat wonderlijks zagen. Wij hadden mazzel. We kregen meer dan we verwachtten. Puur geluk. Ik kreeg bijna het idee dat twee van onze ouders, die er niet meer zijn, dit georkestreerd hadden. Met een beetje hulp van het universum.

Het is goed
Hier kwam alles samen. Met sommige dingen had ik de laatste tijd geen mazzel, maar dit maakte weer een hoop goed. Het moest zo zijn. Wij waren in ieder geval erg dankbaar voor deze onvergetelijke ervaring. Op naar de volgende.

Een sfeerimpressie in foto’s (Facebook)

Met deze blogpost hoop ik je te inspireren om eens een andere reisbestemming te kiezen dan de meest voor de hand liggende. Zoals bijvoorbeeld Reykjavik. Je kan zomaar eens aangenaam verrast worden! De volgende blog gaat hierop verder met een toepasselijk gedicht: Ithaca.

 

 

 

 

1 Comment
  • Berber govaars

    10 juni 2016 om 22:11

    YES! Go Mariëlle! Leuk om te zien wat er na onze treinreis gebeurde! 🙂