1140
post-template-default,single,single-post,postid-1140,single-format-standard,theme-stockholm,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,qode-elegant-product-list,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Yule-ritueel: vier de terugkeer van het licht

Yule tak met kaartje

Yule-ritueel: vier de terugkeer van het licht

Vrijdag 21 december 2018: Yule, Joel, Midwinter, wintersolstitium. Allemaal namen voor de langste dag en de winterzonnewende. Een bijzondere dag om even te vertragen en stil te staan met een mooi ritueel. Vier je Yule mee?

Tijdens een verfrissende wandeling zoeken we mooie takken in het bos. Die nemen we mee naar Assendelft, waar we bij Mariëlle thuis het Yule-ritueel doen. Daarna vieren we dat vanaf deze avond (om 23.23 uur) de dagen weer langer worden!

Tijd & Locatie

Vrijdagmiddag 21 december, van 13.30 tot ongeveer 17.00 uur

13.30 uur: verzamelen – Heemskerker bos, ingang Oudendijk, P Achterweg.

 rond 17.00 uur: afsluiten – IJkmeester 41, Assendelft

Aanleiding

Toen ik afgelopen herfst de mini-pelgrimstocht bedacht en me verdiepte in de krachtplekken kwam ik op het pad van de oude Germaanse rituelen. Een van de plekken waar we langs kwamen tijdens de tocht is de vindplaats van een ‘woodhenge’. Een locatie die als een zonne-observatorium diende. Net als het Engelse Stonehenge. Op 21 juni, tijdens de zomerzonnewende, viel het zonlicht vermoedelijk ook hier in een rechte lijn naar een zonnebaken verderop. Dit moet een magisch gezicht zijn geweest. Op 21 december gebeurt iets soortgelijks: de winterzonnewende. Yule.

Natuurfeesten bij seizoenswisselingen

Yule deed me denken aan Scandinavië en de vuren die ze daar aansteken om de seizoenswisselingen te vieren. 21 juni was ik toevallig in het Finse Helsinki, waar er op verschillende plekken langs de kust traditionele vuren werden ontstoken. Hier vieren mensen nog echt feest rond de seizoenswisselingen. Dat was onverwacht erg leuk om mee te maken. Dit, samen met de mini-pelgrimstocht, was de inspiratie om nu met Yule iets te organiseren. Ik zocht en vond Yule-rituelen. Ze spraken mij erg aan omdat de Yule-takken aanhaken bij mijn Shinrin-Yoku natuurbelevingswandelingen. 

Midwintervuur in Helsinki

Oude tradities en rituelen herstellen

De oude Germaanse tradities zijn we hier grotendeels kwijtgeraakt. Het Christelijke kerstfeest, met de lichtjes en de kerstboom heeft haar wortels nog wel in de heidense vieringen rond de seizoenswisselingen. Het lijkt me leuk om ook hier die oude natuurfeesten rond de seizoenswisselingen weer in eren te herstellen! Dit wordt de eerste. Een bescheiden versie, maar als het aanslaat lijkt het me leuk om hier meer mee te doen. Zo moet ik nu ook denken aan Engels klinkende namen van feesten, zoals Samhain en Beltane…

Mijlpalen vieren

Bijzondere mijlpalen moeten we vieren. Daar hebben we volgens mij behoefte aan. Van oudsher vieren we bijzondere momenten ook al met rituelen, symbolen en ceremonieën. Daar mogen wat mij betreft best een paar mooie natuurlijke momenten aan toe voegen. Niks hocus pocus, gewoon mooi om even stil te staan bij het moment. Dankbaar zijn en wensen formuleren voor het nieuwe jaar. Wie weet kun je iets moois manifesteren.

Aanmelden

Meld je aan via mail@mariellekerssens.nl of bel 0031(0)6 12 40 65 21.
Kosten: € 20,- 
Carpoolen kan, er kunnen 3 mensen met mij mee.

Agenda